Haaste

Rekkaparkille löytyi sopiva kiinteistö nelostien varrelta, kätevästi ravintolan, katsastusaseman ja autokorjaamon vierestä. Uusi hotelli rakennetaan vastapäiselle tontille. Kenttä on mitoitettu kymmenelle täyspitkälle ajoneuvoyhdistelmälle, se on valaistu ja varustettu rekkojen sähköliittymillä.

Arvokkaita ajoneuvoja on valvottava pysäköinnin aikana. Koko alueen aitaaminen olisi maksanut liikaa, ja lukollisen liukuportin käyttöä pidettiin hankalana. Portin kunnossapito olisi vaikeaa varsinkin runsaslumisen talven aikana.

Valvonta ratkaistiin aidan sijasta videokamerajärjestelmällä, jonka toimittamisesta järjestettiin tarjouskilpailu. Alueen koon vuoksi vaatimukset kameroiden erottelukyvyn suhteen olivat suuret, koska valvonta haluttiin ulottaa rekisterikilpiin. Myös valoherkkyyttä ja hyvää värintoistoa painotettiin.

Sony-ratkaisu

Voittaneen tarjouksen antoi Lempäälän Turvapalvelu Oy -niminen kokenut yritys Juha Eskolan johdolla. Asiakas oli perehtynyt erilaisiin kameravaihtoehtoihin huolella ja tutustunut myös kokeneiden rekkakuskien kokemuksiin eri puolelta Suomea, joten projektin lähtökohdista päästiin heti yksimielisyyteen.

Kameravalinta kohdistui Sonyn malliin SNC-VB632D, joita tilattiin kuusi. Kamerat asennettiin neljään valopylvääseen pysäköintialueen pitkittäisille sivuille niin, että kahdessa pylväässä kameroita oli kaksi. Säänkestävissä kameroissa on kiinteä objektiivi, jonka ympärillä on kehä infrapuna- ja led-valaisimia. Kameroiden erottelukyky on Full HD -tasoa, ja kuva päivittyy tarvittaessa jopa 60 kertaa sekunnissa.

Valitussa kamerassa on kehittynyt liiketunnistus ja kohteiden analysointi, joka voidaan ohjelmoida hälyttämään esimerkiksi ruuhkasta tai ajoneuvojen virheellisestä asennosta.

Valvontakamera kuvaa Pihtiputaan rekkaparkista.

Tulos

Lempäälän Asennuspalvelu sijaitsee yli 300 kilometrin päässä Pihtiputaalta, joten projektissa oli vältettävä turhaa matkustelua ja joutoaikaa. Niinpä yritys kokosi järjestelmän pystyyn ensin omissa tiloissaan ja testasi kaikkien komponenttien toiminnan. Sitten laitteisto purettiin ja asennettiin lopulliseen paikkaansa muutamassa tunnissa. Huolellisen valmistelun ansiosta järjestelmä toimi heti täydellisesti.

Parkkialueelle tarvittiin kameroiden lisäksi vain IP-reititin. Siitä vedettiin muutaman kilometrin pituinen valokuitukaapeli Pihtiputaan kunnantaloon, jonne tallennus- ja tarkkailulaitteisto sijoitettiin.